Er wordt vandaag de dag met een schuin oog naar artificial intelligence (AI) gekeken, en men heeft vooral bedenkingen over AI's capaciteit om menselijk gedrag te imiteren. Toch valt er niet te ontkennen dat de functionaliteiten die AI het bedrijfsleven biedt wel degelijk vooruitgang in de hand werken. Zo stroomlijnt AI informatieverzameling als geen ander, en faciliteert het de inzet van op maat gemaakte, bruikbare technologieën die je werknemers op talloze eenvoudige, impactvolle en veilige manieren ondersteunen.
Veel organisaties, en dan vooral bedrijven die binnen cruciale sectoren actief zijn, lopen tegen grote uitdagingen aan, zoals veel personeelsverloop en een afnemende productiviteit. Bovendien geven medewerkers signalen af dat ze niet tevreden zijn – iets wat we kunnen opmaken uit de afnemende werknemersbetrokkenheid en het toenemende aantal vakbondsactiviteiten.
Gelukkig weten we dat er één ding is dat het verschil kan maken; namelijk een sterke vertrouwenscultuur. En hierbij kan de toepassing en acceptatie van AI binnen de werkplek een grote rol spelen. Uit een door UKG uitgevoerd onderzoek waar wereldwijd meer dan 4000 arbeidskrachten aan deelnamen komt naar voren dat driekwart van de werknemers de inzet van AI sneller zou accepteren indien hun werkgever meer transparantie omtrent het gebruik van AI binnen hun bedrijf zou verschaffen (75%), en dat een beter begrip van de manieren waarop AI hun eigen workflows zou kunnen verbeteren (78%) hen een veel positiever beeld van AI zou geven.
Je creëert meer vertrouwen door transparant en flexibel te zijn – door te allen tijde duidelijk te maken waar en waarom je firma iets doet, en door je werknemers zelf te laten bepalen wat het beste voor hen werkt. Een door Harvard Business Review gepubliceerd onderzoek geeft aan dat de bedrijven waarbij de implementatie van AI het meest succesvol verloopt hun personeelsleden met de technologie laten experimenteren, en hen de kans bieden om zelf te ontdekken hoe ze AI het beste toepassen tijdens hun dagelijkse bezigheden. Leidinggevenden “kunnen brede doelstellingen creëren, zoals het verhogen van de accuratie of het sneller uitvoeren van een specifieke taak, maar ze moeten werknemers wel de ruimte bieden om te experimenteren, en zelf te bepalen hoe ze hun werk het beste kunnen indelen.”
Het is dus van groot belang dat je inziet hoe je medewerkers AI ervaren en toepassen zodat ze er zelf optimaal van kunnen profiteren, want alleen zo kun je de ontwikkeling en inzet van AI op de werkplek tot een succes maken. AI kan dan ook een positieve invloed op de productiviteit en employee experience hebben wanneer je passende privacy- en beveiligingsmaatregelen treft die risico's op het gebied van ethiek, privacy of copyright minimaliseren. Hierbij mogen deze drie principes niet ontbreken:
1. Personalisering voor iedere gebruiker
Iedere werknemer heeft zijn of haar eigen, unieke behoeften, en AI biedt dan ook personaliseringsfunctionaliteiten binnen digitale systemen die op efficiënte en eenvoudige wijze informatie, lesmateriaal en trainingen bieden. Je medewerkers hoeven dus niet handmatig naar informatie op zoek te gaan, waardoor ze veel tijd besparen. Zo kan een retailbedrijf bijvoorbeeld AI inzetten om openstaande shifts aan werknemers en collega's aan te raden, zodat ze eventueel hun diensten kunnen ruilen – en dit allemaal aan de hand van real-time inzichten in zowel de klantbehoeften als de personeelsbehoeften.
2. Flexibele functionaliteiten en features
Elke employee experience is anders, en AI kan dan ook worden ingezet om meer flexibiliteit te creëren, zodat je werknemers aan al hun persoonlijke behoeften kunnen voldoen. AI maakt ook een einde aan algemene functionaliteiten en features die een gelijkwaardige, eerlijke bedrijfsvoering in de weg staan. Zo kan een manager voorafgaand aan een beoordelingsgesprek advies en informatie krijgen omtrent de voorkeuren en behoeften van het personeelslid in kwestie. Deze informatie dient dan ook in combinatie met best practices gebruikt te worden om een optimale vertrouwensrelatie tussen leidinggevenden en werknemers te realiseren.
3. Transparantie over het delen van informatie
AI vergroot de transparantie binnen talloze bedrijfsprocessen door het delen van informatie te stroomlijnen en inclusiviteit te bevorderen. De wijze waarop AI wordt ingezet speelt hierbij een grote rol, en het mag dan ook nooit de besluitvorming van mensen overnemen. Systemen kunnen bijvoorbeeld aangeven wanneer AI suggesties of aanbevelingen doet, en duidelijk aan de gebruiker uitleggen wat hun rol in de besluitvorming is, en welke vervolgstappen er zouden kunnen worden ondernomen.
Dankzij deze functionaliteiten kunnen arbeidskrachten een hoop tijd besparen, wat weer leidt tot een toenemende productiviteit en een betere afstemming op de persoonlijke voorkeuren van je personeel. Toch is het belangrijk om te beseffen dat de implementatie van een nieuwe technologie zoveel verder gaat dan alleen het boosten van de productiviteit. AI dient dan ook te worden gebruikt om bredere en meer significante zakelijke resultaten te boeken.
Een gepersonaliseerde, professionele ondersteuning en een transparante informatievoorziening, en de mogelijkheid om je personeel meer autonome beslissingen te laten nemen spelen een grote rol in de totstandbrenging van een sterke vertrouwenscultuur – welke weer de basis voor een geweldige werkplek vormt. Organisaties doen er dan ook goed aan om vandaag nog te ontdekken hoe ze de nieuwste AI-technologieën het beste kunnen inzetten om betekenisvolle doelstellingen te behalen.