Verbeter je Productierendement door middel van Datagedreven Arbeidsmanagement

Imagery Blog 2126 x 1196

Voor vrijwel alle bedrijven geldt dat het maximaliseren van de winst een topprioriteit is, maar aangezien fabrikanten overal in Europa met talloze uitdagingen worstelen, wordt het steeds ingewikkelder om winstmarges – ondanks alle uiteenlopende problemen en extra druk – te verbeteren.  

Individuele ondernemingen hebben vaak geen directe controle over de uitdagingen waar ze tegen aanlopen, en voor sommige uitdagingen geldt dat zelfs nationale overheden geen oplossing kunnen bieden – denk bijvoorbeeld aan snel oplopende energieprijzen, toenemende grondstofprijzen, problemen met de toeleveringsketen en de krapte op de arbeidsmarkt.  

Het komt dan ook niet als een verassing dat deze uitdagingen zowel een directe als indirecte, negatieve impact op het economische klimaat hebben. Vanwege de oplopende inflatie van 11,1% in het Verenigd Koninkrijk1 en 10,7% in de Eurozone, heeft de Europese Centrale Bank de rente dit jaar alleen al drie keer verhoogd, terwijl de Bank of England dit maar liefst zeven keer (van 0,25% tot 3%) heeft gedaan om verdere inflatie tegen te gaan. Ondanks deze initiatieven is het waarschijnlijk dat de rentes verder zullen toenemen, waardoor het afsluiten van zakelijke leningen steeds prijziger wordt, fabrikanten minder kunnen investeren, minder kansen kunnen benutten, en bedrijfsuitbreidingen op de lange baan moeten worden geschoven. 

We kunnen dus wel stellen dat ons een recessie boven het hoofd hangt. De Britse economie kromp in het derde kwartaal van 2022 met 0,2% (2,3% in de productiesector), en de Bank of England geeft dan ook aan dat het VK mogelijk in de langstdurende recessie ooit terecht zal komen. Ook de Eurozone ervaart helaas de negatieve gevolgen van het huidige economische klimaat, en men schat dat de verwachte groei van 0,8% in het tweede kwartaal, naar slechts 0,2% in het derde kwartaal zal gaan afzakken. 

Neem de controle terug 

Ondanks deze doemscenario’s, is er wel degelijk een belangrijke factor binnen bedrijfsprocessen waar fabrikanten controle over kunnen hernemen; namelijk workforce management. Dankzij workforce management wordt het mogelijk om productieprocessen te optimaliseren en te stroomlijnen, de productiviteit te verhogen, een beter rendement te behalen én je winst te maximaliseren. 

Producenten moeten het beste uit hun personeel kunnen halen om optimale resultaten te bereiken, kosten te drukken, de medewerkersbetrokkenheid hoog te houden en goodwill onder personeel te kweken. We willen trouwens niet zeggen dat het eenvoudig zal zijn, of dat er een makkelijke oplossing is om dit te realiseren. Toch zijn de voordelen voor organisaties die dergelijke optimaliseringen daadwerkelijk tot stand brengen significant, en werpen deze voordelen ook op de lange termijn hun vruchten af. Het is hierbij cruciaal dat de juiste technologieën worden ingezet, want je arbeidsmanagement kan alleen worden geoptimaliseerd wanneer je gebruik van diepe inzichten in alle huidige en voorgaande productieprocessen kunt maken. 

Nieuwe Functionaliteiten 

Moderne arbeidsmanagementtools benutten vooraanstaande innovaties zoals machine learning algorithms based artificial intelligence (AI-ML) volledig, en dergelijke oplossingen zijn dan ook veel effectiever dan tools die een paar jaar geleden op de markt werden gebracht. Deze nieuwe, geavanceerde tools analyseren een variatie aan cruciale metrics, zoals geplande en ongeplande afwezigheid, de eventuele voorkeuren die werknemers voor bepaalde diensten hebben, verzoeken om van shift te ruilen en de vaardigheden, competenties en certificeringen van ieder personeelslid. Hierdoor krijgen managers een veel gedetailleerder inzicht in de dynamieken van hun personeelsbestand, en kunnen ze met meer vertrouwen en minder risico’s een hele reeks aan routinebeslissingen en taken automatiseren. 

Laten we eens kijken hoe dit er in de praktijk uitziet. 

Meer autonomie en controle voor medewerkers 

Werknemers kunnen op basis van vooraf ingestelde regels diensten aanvragen en ruilen zonder dat de manager hierbij betrokken hoeft te worden. Personeelsleden kunnen een verzoek indienen om van dienst te ruilen, en collega’s kunnen zich hier direct voor aanmelden. Het systeem controleert vervolgens of de aangemelde medewerker aan de productiebehoeften voldoet en de juiste vaardigheden heeft om de dienst over te kunnen nemen. Daarnaast checkt het systeem of er aan alle reguleringen en wetten op het gebied van werkveiligheid, aantal gewerkte uren, etc. wordt voldaan voordat de aanmelding wordt goedgekeurd. 

Dankzij dit geautomatiseerde proces hoeven managers geen tijd aan eentonige, tijdsintensieve en niet-waardetoevoegende taken te besteden, waardoor ze meer tijd overhouden om zich op waardetoevoegende activiteiten te richten. Daar komt nog bij dat werknemers meer controle over hun werk- en privéleven krijgen, en sneller reacties op dergelijke verzoeken kunnen verwachten. Hierdoor creëer je meer werknemerstevredenheid en loyaliteit, en verhoog je zowel de productiviteit als het rendement van je onderneming. 

Creatieve arbeidsstrategieën 

Managers kunnen recente en eerder verkregen data gebruiken om nieuwe scenario’s en creatieve arbeidsstrategieën te creëren en te verkennen. Stel je eens voor hoeveel effectiever en efficiënter je productieprocessen zouden zijn indien je bepaalde taken op basis van eerder verkregen performance data aan personeel met de benodigde, specifieke vaardigheden zou kunnen toebedelen? In welke mate zou de productiviteit toenemen indien je de personeelsplanning aan de hand van de beschikbaarheid van je werknemers zou kunnen optimaliseren? 

Door middel van dergelijke inzichten kunnen fabrikanten hun processen stroomlijnen en verbeteren, en de personeelsplanning en toekenning van bepaalde taken op de productievraag en de beschikbaarheid van grondstoffen en productieruimtes afstemmen. De productiviteit, processen en winst worden hierdoor geoptimaliseerd, je bent veel minder tijd en mankracht kwijt aan personeelsplanning en verzuimmanagement, en productieprocessen liggen veel minder vaak onnodig stil. 

Elimineer communicatiebarrières 

Een van de belangrijkste boodschappen die de IDC tijdens de European Manufacturing Executive Summit van 2022 aan fabrikanten meegaf is toch wel het belang van een hoge werknemersbetrokkenheid onder thuiswerkenden. Wij beamen dit, en willen nogmaals benadrukken dat medewerkersbetrokkenheid – ongeacht de werkomgeving – uiterst belangrijk voor een goede bedrijfsvoering is. 

Werknemers stapten vroeger naar HR om vragen of problemen op het gebied van opgebouwde verlofdagen en ziekteverzuim te bespreken, waarop personeelszaken de benodigde informatie opzocht en naar de medewerker in kwestie stuurde. Er was ook vaak sprake van vervolgvragen, waardoor het nog langer duurde om tot een oplossing te komen, HR veel meer tijd, mankracht en geld aan personeelsverzoeken besteedde en medewerkers steeds ontevredener en gefrustreerder raakten. Geautomatiseerde HR service delivery software biedt je werknemers de mogelijkheid om van selfserviceopties gebruik te maken, zodat ze informatie op ieder moment en vanaf elke locatie kunnen inzien – zonder dat HR hieraan te pas komt. Dit heeft een directe, positieve invloed op HR en alle andere werknemers, aangezien ze beiden tijd en geld besparen, hun tijd en energie aan waardetoevoegende activiteiten kunnen besteden, en zo de winstmarges van je bedrijf kunnen vergroten.  

Er is meer 

Dit zijn slechts drie voorbeelden van de manier waarop moderne workforcemanagementtools fabrikanten overal ter wereld kunnen helpen om, ook in deze onzekere tijden, betere winstmarges te behalen. Het is bij de inzet van dergelijke, geavanceerde oplossingen wel van belang dat medewerkers niet gemicromanaged worden, en dat werknemers niet worden gedwongen om rigide werkschema’s aan te houden zonder dat er ruimte voor gebeurtenissen in hun werk- en privéleven overblijft. Gebruik de technologie dan ook liever om accuratere en diepgaande inzichten in je processen en arbeidsmanagement te krijgen, en je personeelsleden meer controle over hun professionele- en persoonlijke leven te geven. 

Ga naar https://www.ukg.nl/sectoroplossingen/productie om te ontdekken hoe moderne softwaretools voor een effectief workforce management je helpen om creatieve arbeidsstrategieën te creëren, en een hoger rendement te realiseren.