Drie Strategieën voor Toekomstbestendige Operations in de Distributiesector en Logistieke Sector

Logistieke medewerker bekijkt dozen

Een veerkrachtige supply chain is in het huidige, dynamische landschap met alle bijbehorende onzekerheden en disrupties belangrijker dan ooit. Een efficiënt supply chain management is dan ook cruciaal voor je bedrijfssucces, en dient in deze steeds veranderende wereld mee te kunnen veranderen, en veerkrachtig te zijn. In 2022 onderstreepte het MHI Annual Industry Report het toegenomen strategische belang van supply chains, en een indrukwekkende 97% van alle supply chain leaders gaf dan ook aan dat de pandemie hierbij een grote rol heeft gespeeld.

Aangezien we aan de vooravond van een toekomst vol onzekerheden op het gebied van supply chains staan, is het des te belangrijker dat je nu al proactieve strategieën inzet om je supply chain toekomstbestendig te maken. In dit artikel gaan we dieper in op de drie belangrijkste transformatieve strategieën die je supply chain veerkrachtiger en toekomstbestendiger maken, en ervoor zorgen dat je ook op de lange termijn succesvol zult blijven.

1. Word een Populaire Werkgever:

Een succesvolle supply chain staat of valt met de instroom en het behoud van talenten, en in de moderne werkomgeving wordt er dan ook steeds meer nadruk op normen en waarden, waardering en erkenning, en groei gelegd. Door een populaire werkgever te worden, trek je de juiste talenten aan en creëer je een personeelsbestand dat zich volledig toewijdt aan het behalen van je bedrijfsdoelstellingen. Er is dan ook een grote culturele verschuiving gaande, en werknemers zoeken naar meer dan slechts een manier om geld te verdienen; ze willen namelijk in een omgeving werken waarin hun waarden worden weerspiegeld en hun bijdrage wordt gewaardeerd.

  • Diversiteit, Gelijkwaardigheid, Inclusie en Gemeenschapsgevoel (DEIB): Een diverse en inclusieve werkplek faciliteert innovatie en een betere besluitvorming. Door People Operations-technologieën in te zetten, wordt het een stuk eenvoudiger om DEIB-initiatieven te implementeren die een positieve indruk op je personeelsbestand achterlaten.
  • Onboarding: Een goed gestructureerd onboardingsproces zet de toon voor de gehele employee journey van iedere medewerker, en verhoogt de werknemersbetrokkenheid en productiviteit. Digitale tools helpen je om de onboarding te stroomlijnen, en zorgen ervoor dat nieuwe personeelsleden zich veel sneller thuis voelen en dus ook een stuk sneller worden ingewerkt.
  • Flexibiliteit en Autonomie: De moderne supply chain medewerker hecht waarde aan flexibiliteit en autonomie. Het is dan ook verstandig om flexibele arbeidsregelingen te treffen en personeelsleden mee te laten beslissen over werkmethodes, zodat zowel de werknemerstevredenheid als de personeelsretentie hoger uitvalt.
  • Surveys omtrent Werknemerswelzijn: Door het werknemerswelzijn binnen je onderneming te prioriteren en regelmatig surveys uit te voeren, laat je zien dat je om je medewerkers geeft, en krijg je tegelijkertijd ook nog eens inzicht in eventuele verbeterpunten. Wanneer je problemen waar werknemers tegenaan lopen op proactieve wijze verhelpt, draag je bij aan een gezonder en meer betrokken personeelsbestand.
2. Maak je Organisatie Efficiënter:

Firma’s dienen hun zakelijke, operationele processen efficiënter te maken om aan steeds veranderende klanteisen te blijven voldoen. Investeringen in initiatieven en technologieën die de productiviteit van je personeelsleden verhogen en onnodige, handmatige taken overbodig maken, creëren een significante meerwaarde, aangezien je met dezelfde resources een veel hogere

productiviteit kunt realiseren. Het is dan ook handig om een allesomvattende aanpak te hanteren en je te richten op het ontwikkelen van vaardigheden, efficiënte personeelsplanningen en datagedreven besluitvorming om de benodigde efficiëntie te bewerkstelligen.

  • Omscholen en Bijscholen: Aangezien technologie een steeds groter onderdeel van supply chain processen uitmaakt, is het essentieel om in de training, omscholing en bijscholing van je personeel te investeren. Door je werknemers de nodige competenties te laten ontwikkelen om bijvoorbeeld met geavanceerde technologieën te kunnen werken, creëer je bedrijfsprocessen die veel veerkrachtiger zijn, en zorg je ervoor dat je organisatie de concurrentie voorblijft.
  • Personeelsplanningen: De totstandbrenging van efficiënte werkroosters is cruciaal voor een doorlopende, optimale inzet van arbeidskrachten. Geavanceerde personeelsplanningstools zorgen ervoor dat je medewerkers op effectieve wijze worden ingezet, waardoor er dus minder tijd wordt verspild en je zeker weet dat de juiste mensen zich op het juiste tijdstip op de juiste plaats bevinden om al je bedrijfsdoelstellingen te behalen.
  • Data Analytics: Dankzij de kracht van data analytics maken supply chain leaders beter geïnformeerde beslissingen. Door trends te analyseren, inzicht in de patronen omtrent vraag en aanbod te krijgen en je operationele performance in de gaten te houden, kan je onderneming zijn strategieën aanscherpen en binnen no-time op veranderende omstandigheden inspelen.
3. Nauwkeurige Forecasts:

We krijgen tegenwoordig vrijwel iedere dag met veranderingen te maken, waardoor nauwkeurige forecasts strategisch gezien onmisbaar zijn geworden. Wanneer we beter begrijpen waar en wanneer we welke resources nodig hebben, creëren we binnen korte tijd een duurzame voorsprong op de concurrentie. Door gebruik te maken van technologieën en datagedreven inzichten – en zo het aantal onzekerheden te minimaliseren en een goed geïnformeerde besluitvorming in de hand te werken – ben je je concurrenten altijd een stap voor.

  • Automatische Aanmaak van Personeelsplanningen: Werkschema’s die op basis van fulfilmentdoelstellingen en achterstallige orders worden aangemaakt, stroomlijnen je operationele processen en faciliteren een gesynchroniseerd personeelsbestand. Dankzij accuratere forecasts en de werkroosters die aan de hand van deze forecasts worden samengesteld, verminder je op eenvoudige wijze de kosten omtrent ongeplande overuren, en zorg je ervoor dat je resources op een optimale manier worden ingezet.
  • AI-gedreven Inzichten: Artificial Intelligence (AI) leert van de unieke gegevens en trends binnen je organisatie, en biedt dus waardevolle inzichten die een veel accuratere forecasting en een beter geïnformeerde besluitvorming tot stand brengen. Intelligente People Operations-oplossingen zoals die van UKG, werken samen met dataverzamelingsapparaten en software van derde partijen – denk aan timesheet trackers, ERP-systemen en field data – waardoor je algoritme steeds betrouwbaarder wordt.
  • Optimale Inzet van Personeelsleden: Ondernemingen kunnen de inzet van hun personeelsbestand afstemmen op de productievraag, en zo de juiste mensen op het juiste tijdstip op de juiste plaats inzetten, zodat overbezetting en onderbezetting kunnen worden voorkomen. Problemen in de supply chain kosten menig bedrijf veel geld, en door werkroosters iedere keer weer perfect op de productievraag af te stemmen, kunnen dergelijke onnodige kosten dan ook worden vermeden.
  • Dynamische Herindeling van Arbeidskrachten: Door minder productieve werknemers te identificeren of erachter te komen welke medewerkers niet goed tot hun recht komen, kun je deze aan de hand van real-time inzichten in de vraag snel en op eenvoudige wijze op andere afdelingen inzetten, of andere taken laten uitvoeren. Hierdoor benut je je personeelsbestand dus volledig en verspil je zo min mogelijk resources.

Het steeds veranderende landschap – en de bijbehorende gevolgen voor supply chains overal ter wereld – vraagt om een proactieve aanpak, want alleen zo kan de benodigde veerkracht tijdig worden gecreëerd, en blijft het zowel nu als in de toekomst mogelijk om successen te boeken. Om een toekomstbestendige supply chain te realiseren, is het dan ook essentieel dat je een populaire werkgever wordt, je organisatie zo efficiënt mogelijk runt en zeker ook gebruikmaakt van accurate forecasts. Door je strategieën op deze principes af te stemmen en geavanceerde, ongeëvenaarde technologieën in te zetten, kun je met vertrouwen op uitdagende situaties inspelen, en je bedrijf zó positioneren dat je een duurzame groei kunt bewerkstelligen.

Aangezien supply chains zullen blijven veranderen, zijn het de bedrijven die in hun personeelsbestand investeren en flexibele werkpraktijken implementeren die tot de echte industrieleiders zullen uitgroeien. Omarm de toekomst, maak gebruik van transformatieve strategieën en creëer zo een supply chain die ongekend veerkrachtig is en toekomstige successen garandeert.

Om te ontdekken hoe je je resources ook in roerige tijden optimaal kunt benutten, lees je ons gratis eBook: "Bereik een Hogere Productiviteit met Dezelfde Resources in de Logistieke Sector en Distributiesector"