Gebruikmaken van de zichtbaarheid van productieprocessen om de efficiëntie van de productie en de compliance te verbeteren

Imagery Blog_ Gebruikmaken van de zichtbaarheid van productieprocessen

Fabrikanten zijn er in vele vormen. Sommige fabrikanten hebben slechts een handvol medewerkers, andere wel honderdduizenden. Het geografische bereik bedraagt enkele kilometers of de hele wereld. En de beroepsbevolking varieert van mensen van generatie Z die net aan het begin van hun carrière staan, tot millennials en generatie X en de boomers die nu bijna met pensioen gaan (maar dat is bij velen nog niet het geval - bijna een kwart van de productiemedewerkers is 55 jaar of ouder). 

Alle fabrikanten zullen echter een antwoord moeten vinden op de dubbele uitdaging van kostenbeheersing en compliance. CEO's, directeuren, managers en toezichthouders moeten ervoor zorgen dat de productie in het hele bedrijf dagelijks consistent en efficiënt doorgaat, waarbij de regelgeving niet wordt overtreden. 

Hoe kunnen zij snel en betrouwbaar problemen in het productieproces opsporen en oplossen? Hoe kunnen zij hun arbeid optimaliseren met het oog op maximale efficiëntie? Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat op elk gebied consequent aan alle voorschriften wordt voldaan? 

Op gegevens gebaseerde zichtbaarheid 

Het antwoord op al deze en vele andere vragen ligt in één woord: zichtbaarheid. 

Dankzij de aanzienlijke vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt op het gebied van datagestuurde analyse in combinatie met technologieën zoals computerondersteund leren, kunnen fabrikanten tegenwoordig elk aspect van hun activiteiten uitgebreid analyseren en begrijpen. Door zichtbaarheid te verkrijgen middels het verzamelen van gegevens over alle productieprocessen kunnen inzichten worden verkregen en kunnen verbeterpunten worden vastgesteld die anders onmogelijk te vinden waren. 

Er zijn verschillende manieren om deze inzichten te verkrijgen, en elke manier heeft zijn voordelen. Laten we eens kijken naar drie van die manieren die fabrikanten kunnen toepassen.  

1. Analyse van granulaire gegevensniveaus 

Weten hoeveel je bedrijfsactiviteiten in totaal kosten is één ding. Weten hoe die kosten zijn opgesplitst per afdeling en activiteit, hoe ze variëren van maand tot maand of week tot week, en hoe en waarom ze verschillen per regio is iets heel anders. 

Doordat zij dit alles en nog veel meer kunnen visualiseren, kunnen fabrikanten zien hoe productief hun arbeidsuren zijn, welke fabrieken en productielijnen efficiënt zijn en waar zich verspilling voordoet. Met deze kennis kunnen ze problemen onderzoeken en corrigeren en middelen reorganiseren om kosten te besparen en het rendement op arbeid te verbeteren. 

Door realtime toegang tot fabrieksactiviteiten krijgt jeu een duidelijk beeld van de productiestroom en kan je de redenen voor productiestilstand blootleggen. Wie doet wat, wanneer en waar? Wat zijn de huidige trends in ziekteverzuim? Welke gaten zijn er ontstaan in de huidige planningen en wie kan die opvullen? Met de juiste informatie kunnen managers en toezichthouders betere en snellere beslissingen nemen, waardoor de productiviteit op peil blijft en onnodige kosten worden beperkt. 

Op dezelfde manier kan een dergelijke zichtbaarheid fabrikanten helpen overtredingen van de regelgeving op te sporen voordat ze zich voordoen. Systemen voor personeelsbeheer kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat problemen met de naleving van de arbeidswetgeving ontstaan door fouten in de planning. Met geautomatiseerde systemen kunnen dergelijke problemen worden opgespoord en onder de aandacht van managers worden gebracht. Op die manier kan worden voorkomen dat dergelijke fouten überhaupt worden gemaakt door planningsbeslissingen tegen te houden die deze fouten kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld dat niemand wordt ingeroosterd om langer te werken dan de arbeidstijdregels toestaan, of voor een taak wordt ingezet waarvoor diegene niet gekwalificeerd is. 

2. Feedback van het personeel stimuleren 

Constante feedback van het personeel is van groot belang om inzicht te krijgen in de kwesties waarmee zij te maken hebben - beschikbaarheid van grondstoffen en defecten aan apparatuur bijvoorbeeld - en in hun eigen motivaties, standpunten en zorgen. Al deze zaken kunnen van invloed zijn op de kosten, de productiviteit, de ervaringen van de medewerkers en de naleving van de voorschriften. 

Met behulp van mobiele apparaten, waarmee we allemaal al vertrouwd en bekend zijn, kan informatie worden verstrekt, zowel proactief als in antwoord op verzoeken. Dit verbetert het inzicht van het management in de bedrijfsactiviteiten, helpt de kosten te verlagen, verbetert de naleving en verbetert de betrokkenheid en het sentiment van de medewerkers, omdat het duidelijk is dat hun mening en feedback worden gewaardeerd. 

De financiële voordelen van het beschikbaar stellen van dergelijke communicatiekanalen mogen niet worden onderschat: Gallup schat de wereldwijde kosten van een slechte betrokkenheid van medewerkers op maar liefst 7,8 biljoen dollar.  

3. Gebruikmaken van automatisering om te volgen en te handelen 

Inzicht in volledige activiteiten en toegang tot gegevens kan ervoor zorgen dat allerlei bedrijfsprocessen worden geautomatiseerd. Het automatiseren van activiteiten zoals tijdregistratie kan vruchten afwerpen: het risico dat de regels niet worden nageleefd wordt kleiner, en tegelijkertijd worden zowel de kosten als de managementinspanningen gericht op hoogwaardige activiteiten geoptimaliseerd. Softwaretools die op basis van vooraf geconfigureerde criteria beslissingen nemen over terugkerende taken en toezichthouders/managers/operationele directeuren informeren, kunnen ervoor zorgen dat problemen zo snel mogelijk worden opgelost, zodat uw productielijnen maximaal beschikbaar zijn.  

Automatisering kan op verschillende manieren een uitkomst bieden: 

  • Automatisering van het bijhouden en beheren van het beleid inzake betaald en onbetaald verlof en van de consequente handhaving ervan in het hele bedrijf 
  • Automatisering van het bijhouden van gezondheids- en veiligheidsnormen voor medewerkers 
  • Aanpassing van compensatiemodellen aan veranderende nationale en lokale eisen 
  • Bijhouden van de opbouw van verlofdagen met het oog op specifiek verlof, zoals verplicht ziekteverlof en zorg voor zieke familieleden 
  • Bijhouden van het opnemen van nieuwe soorten crisisgerelateerd verlof in realtime en daarover rapporteren om aan te tonen hoe het bedrijf daardoor wordt beïnvloed 
  • Automatisch bijhouden van de naleving van nieuw gezondheids- en veiligheidsbeleid en vakbondsregels 

Met deze mogelijkheden kunnen prognoses en planningen nauwkeuriger worden gemaakt en kan de naleving van de arbeidswetgeving worden vereenvoudigd door het benutten van historische en actuele gegevens. Als de tijd nauwkeurig wordt bijgehouden, kunnen de lonen met minder fouten worden uitbetaald, waardoor de relatie met de medewerkers beter wordt en er minder onaangename verrassingen zijn bij controles. 

Dit zijn slechts drie voorbeelden van hoe betere zichtbaarheid fabrikanten helpt kosten te beheersen en naleving te verbeteren. Bezoek https://www.ukg.nl/sectoroplossingen/productie voor meer informatie over het verbeteren van de zichtbaarheid en hoe automatisering daarbij kan helpen.