De HR-Megatrends van 2023
Opkomende trends die arbeidskrachten overal ter wereld zullen beïnvloeden

Ieder jaar brengt UKG een internationaal team van onderzoekers, sociologen en zakelijke leiders bijeen om de trends te identificeren die de meeste invloed op de wereldwijde beroepsbevolking zullen hebben.

In dit eBook geven wij het bedrijfsleven alvast een voorproefje van de Megatrends van 2023, en bieden we geïnformeerde inzichten en inschattingen van de toekomstige wereld van werk, zodat jij en je personeel goed op de hoogte zijn en adequaat op alle onverwachte, toekomstige veranderingen kunnen inspelen.

Mensen en organisaties moeten met aanhoudende onzekerheid leren leven.

Internationale problemen, zoals economische instabiliteit, klimaatverandering, geweld en politieke onrust, zorgen ervoor dat zowel bedrijven als arbeidskrachten met ongekende uitdagingen te maken krijgen. De meest veerkrachtige ondernemingen hebben inmiddels geleerd dat ze dergelijke nieuwe trends nauwlettend in de gaten moeten houden, want alleen zo kunnen ze zich tijdig aanpassen en de bedrijfscontinuïteit in deze onzekere tijden garanderen. Het is nog nooit zo moeilijk geweest om goed voor personeel te zorgen, en het is ook zeker nog nooit zo belangrijk geweest.

#1 – Werknemers overal ter wereld ervaren voortdurend angstgevoelens.

Angstgevoelens hebben een significante invloed op het leven van je medewerkers, en zorgen er ook nog eens voor dat ze niet optimaal presteren. Zoals gewoonlijk geldt helaas dat kwetsbare bevolkingsgroepen – de armen, ouderen en kinderen – het meest door angstgevoelens worden beïnvloed, maar toch zien we vandaag de dag steeds vaker dat ook vermogende mensen en inwoners van rijke landen met de gevolgen van angstgevoelens te maken krijgen.

40% van de jongvolwassenen in 10 landen geeft aan te twijfelen of ze kinderen willen krijgen. Dit is deels omdat ze denken dat “de mensheid ten onder gaat”.1

Werknemers hebben – vooral in deze roerige tijden – sterk uiteenlopende behoeften, en arbeidskrachten met zowel hoge als lage inkomens hechten tegenwoordig veel meer belang aan hun fysieke en mentale welzijn, i.e. veiligheid en zekerheid. Een Deloitte onderzoek uit 2022 gaf dan ook weer dat 68% van de werknemers en 81% van de C-suite een verbeterd welzijn nu belangrijker vindt dan hun carrièreontwikkeling. Toch is het verbeteren van het welzijn van personeel makkelijker gezegd dan gedaan, want het overgrote deel van de arbeidskrachten vindt dat hun welzijn voor een groot deel door hun werk wordt beïnvloed. Werknemers geven dan ook aan dat vooral de hoge werkdruk en een stressvolle baan (30%) hen parten speelt, en dat ze daarnaast niet genoeg tijd overhouden om aan hun welzijn te werken (27%) omdat ze lange uren moeten draaien. 2

“Gratis yogalessen voor werknemers hebben weinig zin wanneer werkgevers zaken zoals een leefbaar loon, betaalbare gezondheidszorg en redelijke deadlines en eisen voor projecten niet prioriteren.”

JARIK CONRAD
VP, Human Insights | UKG
#2 – Covid-19 heeft bedrijven laten inzien dat ze flexibeler moeten worden.

Organisaties beginnen zich te beseffen dat ze aanpasbare, veerkrachtige bedrijfsstructuren moeten implementeren om met de enorme zakelijke turbulentie van tegenwoordig om te kunnen gaan – of het nu om economische onzekerheid, veranderende verwachtingen van personeel of ongekende wereldwijde gebeurtenissen zoals pandemieën, oorlog en klimaatverandering gaat.

In 1958 hadden S&P 500-bedrijven een levensduur van gemiddeld 61 jaar. In 2026 verwacht men dat dit slechts 14 jaar zal zijn. 3

Deze cijfers onderstrepen nog eens hoe belangrijk het is dat bedrijven zich voortdurend blijven aanpassen, want ondernemingen die niet met hun tijd meegaan zullen ten onder gaan. De meest succesvolle organisaties denken niet alleen aan het overwinnen van onverwachte uitdagingen, maar streven ernaar om ook echt het onderste uit de kan te halen, en ondanks de omstandigheden sterker dan ooit te worden. Onzekere tijden creëren vaak grote kansen voor personeelsleden en organisaties die aanpassingsvermogen tonen en risico’s durven te nemen. Ondernemingen dienen zich dus op groei en ontwikkeling te richten, en vooral ook vooruit te kijken in plaats van in pre-pandemische patronen en gedragsvormen terug te vallen.

“De gemiddelde recessie duurt slechts 18 maanden, maar de impact van de handelswijze van leidinggevenden blijft nog lang daarna merkbaar. Uit onderzoek blijkt dat investeringen in personeel zich op de lange termijn – en vooral tijdens onzekere periodes – uitbetalen.”

KARINA MONESSON
Sr. Manager, Human Insights Research & Advisory | UKG
#3 – Generatie X hanteert een andere manier van leidinggeven dan babyboomers.

We weten niet of het met de verschillen in normen en waarden, andere omstandigheden of een combinatie van beide factoren te maken heeft, maar één ding staat vast. Het percentage Gen X’ers dat onderdeel van de directie uitmaakt staat in direct verband met betere bedrijfsresultaten en market-to-book ratio’s, en meer diversiteit, gelijkwaardigheid, inclusie en gemeenschapsgevoel (DEI&B).

In 2018 behoorde 51% van de wereldwijde executives en 68% van de Fortune 500 en Inc. 500-CEO’s tot generatie X. 4

Wanneer we het over het “Gen X-effect” hebben, bedoelen we vooral dat meer organisaties investeringen in ESG en DEI&B zullen prioriteren omdat executives en bestuursleden die tot Gen X behoren dit aandragen. Deze nieuwe leiders gebruiken hun eigen normen en waarden dan ook om in te schatten wat het beste voor zowel het personeel als het bedrijf is.

“Generatie X is opgegroeid in een tijdperk waarin sociale verantwoordelijkheid en bedrijfswaarden veranderden, en we moeten Gen X dan ook aanmoedigen om deze trend door te zetten.”

JARIK CONRAD
VP, Human Insights | UKG
Wat waren de Megatrends van 2022?

Bekijk nog eens wat de megatrends van vorig jaar waren om te zien waar de HR-wereld zich destijds op richtte, en ontdek of jouw organisatie een aantal van de grootste uitdagingen op HR-gebied heeft kunnen overwinnen.

Een betere toekomst begint vandaag

Ontdek hoe onze HR, payroll en workforcemanagementoplossingen jouw bedrijf helpen om een betere employee experience voor iedereen te creëren.

Learn more about our award-winning culture

1  The Unseen Toll of a Warming World, Sarah Kerr, Noah Throop, Jack Healy, Aidan Gardiner and Rebecca Lieberman, New York Times, March 9, 2022. Found at https://www.nytimes.com/interactive/2022/03/09/us/mental-health-climate-change.html..

2  The C-suite’s Role in Well-being, Steve Hatfield, Jen Fisher, and Paul H. Silverglate, Deloitte Insights, June 22, 2022. Found at
https://www2.deloitte.com/us/en/insights/topics/leadership/employee-wellness-in-the-corporate-workplace.html.

3  Why You Will Probably Live Longer than Most Big Companies, Stephane Garelli, IMB Research & Knowledge, December 2016. Found at https://www.imd.org/research-knowledge/articles/why-you-will-probably-live-longer-than-most-big-companies/.

4  DDI Global Leadership Forecast 2018, DDI. Found at https://www.ddiworld.com/research/global-leadership-forecast-2018.